De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met het wetsvoorstel over de verhuurderheffing. Het betekent dat woningcorporaties volgend jaar gezamenlijk 50 miljoen euro aan extra belastingen moeten gaan ophoesten. In het jaar erop volgt waarschijnlijk al een forse verhoging.
De verhuurderheffing geldt voor alle verhuurders van meer dan tien woningen. Zij moeten jaarlijks een percentage van de WOZ-waarde van hun woningen afdragen aan het Rijk. De heffing zal voor de gezamenlijke corporaties in 2014 waarschijnlijk al 800 miljoen euro bedragen en mogelijk wordt dat vanaf 2017 zelfs 2 miljard euro. Als gevolg zullen woningbouwcorporaties het zwaar gaan krijgen de komende jaren. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), financieel toezichthouder voor woningcorporaties, zullen 110 corporaties daardoor hun solvabiliteit zien dalen naar minder dan 15 procent. Ze zullen daardoor geen ruimte meer hebben om te investeren en in het ergste geval zelfs failliet gaan. Dat laatste scenario voorziet het CFV voor maar liefst tientallen corporaties. Ondanks dat stemden VVD, PvdA, D66, CDA, CU en SGP onlangs voor het wetsvoorstel omtrent de verhuurderheffing. In 2013 komt het kabinet Rutte II met een wetsvoorstel om de nieuwe heffing nog eens fors te verhogen.
Mocht de maatregel er toe leiden dat woningcorporaties niet meer aan hun schuldeisers kunnen voldoen, dan wordt de klap in eerste instantie opgevangen door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het totale bedrag dat de WSW kan dekken bedraagt 3,7 miljard euro. Mocht dat niet genoeg zijn dan ligt de rekening voor de helft bij het rijk en voor de helft bij gemeenten. De gemeenten waar de noodlijdende corporatie woningen heeft worden daarbij zwaarder belast.
Bron: aedes.nl / binnenlandsbestuur.nl