Vestia moet flink inkrimpen om straks weer op eigen benen te kunnen staan. De corporatie wordt nu door collega’s overeind gehouden, maar moet maatregelen nemen om financieel te herstellen van het wanbeleid van de afgelopen jaren. Een eerste herstelplan leidde al tot het staken van ruim een miljard aan bouwprojecten. 4000 woningen werden verkocht en 250 van de 1150 banen verdwenen. Dat blijkt echter nog niet voldoende te zijn. Vanwege aangescherpt toezicht en strengere eisen, moet Vestia nog verder in eigen vlees snijden. De grootste woningcorporatie perkt de actieradius daarom nog verder in, waardoor het straks alleen nog actief zal zijn in de regio’s Rotterdam en Den Haag. Voor het derivatenschandaal was Vestia in vrijwel het hele land actief. Tot 2022 wil Vestia 30.000 woningen verkopen. Ook volgt er een extra bezuiniging van 15% op personeel en organisatie. Naar verluid zal de corporatie na 2016 een nog onbekend aantal mensen gaan ontslaan.
Vestia viel in de periode 2011-2012 bijna om door ongekende speculatie met derivaten. Eind vorig jaar had Vestia circa 6,6 miljard euro aan langlopende schulden. De economische crisis en de malaise op de huizenmarkt hebben het herstel van de woningcorporatie in de afgelopen twee jaar bemoeilijkt.
Bron: NRC Handelsblad
Vestia krimpt verder in nasleep schandaal
Gepubliceerd op:
20 Maart 2014
Vestia is nog lang niet hersteld van het derivatenschandaal dat de corporatie naar de rand van de afgrond dreef. De corporatie besloot onlangs de activiteiten nog verder in te perken. NRC Handelsblad meldt dat Vestia zich alleen nog maar op de regio’s Den Haag en Rotterdam zal richten.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: