Vlucht uit portiekflats bij brand

Vlucht uit portiekflats bij brand

Gepubliceerd op:

‘Hoe vlucht je bij brand?’ Het is niet iets waar je over na wil denken. Toch is het een essentiële vraag om te stellen bij het renoveren of aanpassen van een bestaande portiekflat. Al langere tijd willen we een vluchtweg garanderen die 30 minuten veilig is. Bij een portiekflat komen er dan vanzelf meerdere uitdagingen om de hoek kijken.

Portiekflats en normeringen
In de afgelopen decennia zijn de normen voor veilige vluchtroutes veel veranderd. Zo was het tot in de jaren negentig gebruikelijk om luiken aan te brengen op balkon om een tweede vluchtroute te creëren door de ladderwagen van de brandweer ook te gebruiken als veilige vluchtroute.

Tegenwoordig liggen de normen anders en zijn we bewuster geworden van de gevaren bij brand. Er zijn dan ook verschillende eisen bijgekomen waarbij een veilige vluchtroute gegarandeerd wordt. In de basis geldt dat bij het verlaten van een ruimte mensen eerst in de buitenlucht komen. De gedachte hierachter is dat men geen rook in een trappenhuis kan komen.
Bij een portiekflat is het echter lastig om aan deze eis te voldoen. Het zou immers ingrijpende veranderingen aan een gebouw betekenen. Gelukkig is er ook een andere oplossing.

Extra veilige vluchtroute
In de regelgeving is voorzien dat er in Nederland veel portiekflats zijn. Er is in het bouwbesluit een uitzonderingsclausule opgenomen waarin de vluchtweg door het centrale trappenhuis mag gaan. Dit geldt voor portiekflats met maximaal 6 woningen aan het centrale trappenhuis.

Toch is het gebruik van rookafvoer een nuttige toevoeging juist om een veiligere vluchtroute te garanderen. Door gebruik te maken van natuurlijke rookafvoer is het mogelijk om ook het trappenhuis langer te gebruiken als veilige vluchtroute.

Afhankelijk van de hoogte van het gebouw kan een overdrukinstallatie ook belangrijke aanvulling zijn. Een overdrukinstallatie zorgt ervoor dat de rook uit een brandzone uit de vluchtroute wordt ‘gedrukt’. Door gebruik van sterke mechanische ventilatoren wordt er lucht in het trappenhuis geblazen. Dit zorgt ervoor dat wanneer de deur van een ruimte vol rook geopend wordt de rook niet het trappenhuis in kan komen.

Aanvullende maatregelen voor extra veiligheid
Een wettelijk eis is altijd een minimum. In het geval van een portiekflat moeten we er ons van bewust zijn dat er mensen slapen. Het realiseren van een extra veilige vluchtroute is dan verstandig. Afhankelijk van het gebouw kan worden volstaan met natuurlijke rook- en warmteafvoer. Is het gebouw hoger? Dan is het gebruik van een overdrukinstallatie een verstandige keuze.

Goede oplossingen voor de brandveiligheid komen ook met een voorwaarde dat ze doelmatig functioneren. Dat wil zeggen dat er ook gedegen periodiek onderhoud moet zijn om ervoor te zorgen dat in het systeem in geval van brand en rook ook precies doet wat het moet doen: functioneren zodat mensen in alle stress alsnog veilig het gebouw kunnen ontvluchten.

Elk gebouw is anders
Brandveiligheid is geen makkelijk onderwerp. Elke gebouw is immers ook weer anders, oplossingen kunnen bij het ene gebouw goed werken maar bij een vergelijkbaar ander gebouw niet doelmatig zijn. Rekening houden met de veilige vluchtroutes is dan ook maatwerk. Onze brandveiligheidsexperts zijn op de hoogte van de nieuwste regelgeving en normeringen. Neem contact op om te kijken welke oplossing bij je het meest doelmatig is.

Voor meer informatie zie kingspanlightandair.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...
Lammertink Isolatie
Lammertink Isolatie, dé specialist in projectmatig verduurzamen ...
Veelzijdig galerijvloeren en balkonvloeren voor wbv en vve
Veelzijdig is gespecialiseerd in de aanleg en ophoging van galerijvloeren en balkonvloeren ...