De nieuwe Woningmarktafspraken zijn ondertekend door vijftien gemeenten in de stadsregio en door de corporaties. De projectontwikkelaars die in deze regio actief zijn, hebben verklaard dat zij aan de uitvoering van de afspraken zullen meewerken. De nieuwe afspraken waren nodig omdat de huizenmarkt de afgelopen jaren ingrijpend is veranderd. Zo is er minder vraag naar nieuwe woningen. Vooral de vraag naar eengezinswoningen buiten de stad is flink ingezakt.
Een belangrijk onderwerp in de afspraken binnen de subregio's is de beschikbaarheid van voldoende woningen voor mensen met een laag inkomen. Het is te verwachten dat veel woningen in het goedkoopste deel van de voorraad, waarop deze mensen zijn aangewezen, zullen verdwijnen door sloop en vervanging. De gemeenten zullen scherp opletten dat er ook voor deze groepen voldoende beschikbaar blijft. Het uitgangspunt is dat huurders zo veel mogelijk vrij in het aanbod kunnen zoeken, om zo de woning te vinden die past bij hun behoefte en hun inkomen.
Door de crisis op de woningmarkt was het nodig flink te schrappen in de lijst met plannen voor nieuwbouwwoningen die in 2010 was opgesteld. Toen gingen de gemeenten in de stadsregio nog uit van 65.000 nieuw te bouwen woningen tot 2020. Zij hebben die planvoorraad nu verlaagd tot 39.000 woningen. Inmiddels zijn 11.000 van deze woningen in de periode tot 2013 al gebouwd, waardoor nog een planvoorraad van 28.000 woningen tot 2020 resteert. In die periode zullen overigens ook 6.000 woningen worden gesloopt.
Vraag leidend bij plannen nieuwbouw regio Rotterdam
Gepubliceerd op:
3 Maart 2014
Gemeenten en woningcorporaties in de regio Rotterdam hebben nieuwe afspraken gemaakt om de bouw van woningen af te stemmen op de vraag van de inwoners. Het gaat vooral om de woningmarkt in deelgebieden waarbinnen ten minste tweederde van alle regionale verhuizingen zich afspeelt.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: