Starters op de woningmarkt krijgen bij een bank vaak geen hypotheek. Of hun salaris is te laag of kunnen zij niet genoeg zekerheden bieden om een hypotheekverplichting aan te gaan. Als zij vervolgens aankloppen bij een woningcorporatie voor een sociale huurwoning, kunnen zij te maken krijgen met een lange wachtlijst. Wonen Limburg erkent dit, maar kan geen grote aantallen huurwoningen bouwen. De verwachting is namelijk dat over een jaar of 10 de behoefte aan sociale huurwoningen vanwege krimp en vergrijzing flink zal dalen.
De wooncoöperatie zou de oplossing kunnen zijn. Met de nieuwe Woningwet is het opzetten van wooncoöperaties nu mogelijk. Wonen Limburg is klaar voor een proef met de wooncoöperatie en 5 tot 10 starters die wonen in een plaats waar Wonen Limburg actief is. Als de geschikte groep gevonden, gaat de coöperatie samen met de deelnemers een wooncoöperatie met bijbehorende statuten opzetten. De kosten hiervan betaalt Wonen Limburg.
Bij een wooncoöperatie kopen de deelnemers een gedeelte, zo’n 25 tot 30%, direct zelf van de woning. Hiervoor kunnen zij eventueel een lening krijgen of wordt het bedrag betaald met een schenking, van ouders bijvoorbeeld, erfenis of eigen spaargeld. Het overige deel van de koopsom wordt via Wonen Limburg gefinancierd via een bank of mogelijk de Provincie Limburg.
De starter betaalt wel de rente en aflossing van dit overige gedeelte. Het complete rentebedrag mag hij daardoor ook van de belasting aftrekken. De starter wordt vanaf het eerste moment eigenaar van de hele woning. Per geval worden afspraken gemaakt tussen de starter en Wonen Limburg over de overname van de totale hypotheek op termijn. Wonen Limburg neemt niet zelf zitting in het bestuur van de coöperatie, maar zal wel als adviseur betrokken blijven.
Wonen Limburg wil wooncoöperatie voor starters opzetten
Gepubliceerd op:
7 Mei 2015
Wonen Limburg wil in Noord-Limburg starten met het opzetten van een eerste wooncoöperatie. De deelnemers, 5 tot 10 starters, moeten dezelfde woonplaats hebben. Van deze starters mag een groot deel minder verdienen dan 34.000 euro bruto per jaar. Het kan gaan om starters die nu huren van Wonen Limburg of starters die samen woningen in eigen beheer willen bouwen.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: