Woningbouwproductie steeds verder achterop door onderbezetting bij gemeenten

Woningbouwproductie steeds verder achterop door onderbezetting bij gemeenten

Gepubliceerd op:

Steeds meer gemeenten kampen met capaciteitsgebrek om bouwplannen op tijd te kunnen beoordelen. Dat concludeert Bouwend Nederland na een toenemend aantal signalen van leden. Dit leidt ertoe dat plannen (te) lang in de ambtelijke molen blijven hangen en de woningbouwproductie steeds verder achterloopt op de vraag naar woningen.

De woningbouwproductie stijgt al een aantal jaren echter elkaar, net als het aantal afgegeven vergunningen voor woningbouw. In 2017 worden waarschijnlijk meer dan 65.000 van deze vergunningen afgegeven. Toch is dit niet voldoende om te voorzien in de toenemende vraag naar woningen. Jaarlijks moeten er 80.000 tot 90.000 woningen bij om de achterstand in te lopen. Als dat lukt zal vanaf 2020 de druk op de woningmarkt wat afnemen.

Snelle besluitvorming nodig
Snelle en efficiënte besluitvormingsprocedures zijn nodig om het woningtekort niet verder te laten oplopen. De afgelopen jaren zijn daarin al stappen gezet, bijvoorbeeld via de Crisis- en herstelwet. Het nieuwe Kabinet wil daarnaast met medeoverheden en stakeholders afspraken maken over het aanjagen van de woningbouwproductie, in het verlengde van de samenwerkingsagenda tussen provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland. Naast die procedures en regiodeals zijn echter ook voldoende mensen nodig om de plannen te behandelen.

Capaciteitsproblemen
Tijdens de crisis moesten veel gemeenten hun organisatie flink aanpassen. Ambtenaren die bouwplannen beoordeelden, hebben een andere plek gekregen of zijn uit dienst getreden. Hierdoor zijn er capaciteitsproblemen nu de markt weer aantrekt. Burgemeester Aboutaleb sprak zich hier tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW al over uit. Maar ook gemeenten buiten de randstad raken steeds meer in de knel. Afgaande op de signalen van leden van Bouwend Nederland loopt ruwweg 10% van de bouwplannen hierdoor vertraging op.

Vliegende brigade
Het zal nog een tijdje duren voordat gemeenten hun organisatie aan de nieuwe situatie hebben aangepast. Het vinden en aantrekken van de juiste mensen kost namelijk tijd. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft een ‘vliegende brigade’ van deskundigen ingesteld die gemeenten met capaciteitsproblemen ondersteunt. De Provincie Noord-Holland (die deelneemt in de MRA) en Bouwend Nederland vinden dat deze aanpak brede navolging verdient. Het voornemen is om in de rest van Noord-Holland ook zo’n poule in te stellen.

Landelijke poule
Bouwend Nederland pleit voor het ontstaan van een poule met landelijke dekking. In die poule horen doeners met ervaring in planprocedures, vergunningverlening, ontslakken en mogelijkheden die bijvoorbeeld de Crisis- en herstelwet biedt. Deze deskundigen moeten volgens Bouwend Nederland actief gemeenten opzoeken en ondersteunen in de behandeling van bouwplannen en vergunningen. Zo kunnen zij de oververhitting van de woningmarkt een halt toe te roepen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Gaia Ecologie
Ecologisch onderzoek nodig bij uw bouwproject? ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...
Veelzijdig galerijvloeren en balkonvloeren voor wbv en vve
Veelzijdig is gespecialiseerd in de aanleg en ophoging van galerijvloeren en balkonvloeren ...