Vanaf 1 januari 2015 is het nieuwe energielabel ingevoerd. Dit energielabel met klassen A t.m G is simpeler dan het oude label en wordt door de eigenaar zelf online bepaald in 10 stappen. Het is verplicht om dit label aan de huurder te overhandigen bij een nieuwe verhuring. Voor het bepalen van de maximale huurprijs van een woning, wordt vanaf 2015 de Energie-Index gebruikt, die uitgedrukt wordt in een getal en het resultaat is van een uitgebreide woningopname en een berekening (net zoals bij het oude label).
Naast het nieuwe label en de Energie-Index, zullen huurders nog tot 2025 te maken hebben met het oude label, omdat dat tien jaar geldig is. Dit oude label blijft zowel geldig voor het bepalen van de maximale huurprijs, als voor overhandiging bij een nieuwe verhuring. Hierdoor zijn er tot 2025 drie instrumenten die de energieprestatie weergeven in de huursector. “Het gevaar bestaat dat huurders door de bomen het bos niet meer zien”, zegt Barbara Klomp van de Woonbond.
Voor zittende huurders verandert er pas iets wanneer het oude label verloopt, of als de verhuurder een nieuwe opname van de woning maakt na ingrijpende verbetering. Op dat moment wordt er een Energie-index gemaakt. Neemt het aantal punten hierdoor toe, dan zou dat gevolgen kunnen hebben voor de jaarlijkse huurverhoging. Neemt het aantal punten af, dan kan er sprake zijn van huurverlaging.
Woonbond: Nieuw energielabel zorgt voor verwarring
Gepubliceerd op:
20 Januari 2015