Woonbond start juridische procedures tegen ‘gluurverhoging’

Woonbond start juridische procedures tegen ‘gluurverhoging’

Gepubliceerd op:

De Woonbond wil juridische stappen ondernemen tegen de belastingdienst en verhuurders zodat huurders die ten onrechte te veel huur hebben betaald hun geld terug kunnen krijgen en de huren omlaag gaan. De bond zegt hiervoor te kiezen omdat verhuurdersorganisaties en de belastingdienst afwijzend hebben gereageerd op een eerste uitnodiging om over een schikking te komen praten.

De extra hoge huurverhogingen die middeninkomens de afgelopen drie jaar hebben gekregen, zijn onrechtmatig, omdat het verstrekken van inkomensgegevens in strijd was met privacy wetgeving. Dat bleek recentelijk uit een uitspraak van de Raad van State. Dat betekent in eerste instantie een kort geding om een einde te maken aan het verwerken van inkomensgegevens.

“Dat gebeurt op dit moment nog wel, terwijl dat niet mag”, aldus de bond. “Minister Blok wil dit met een wetswijziging mogelijk maken, maar de Eerste Kamer heeft deze wet nog niet aangenomen.” Het kort geding dient komende donderdag. Daarnaast bereidt de Woonbond een collectieve zaak voor, om namens de huurders die te veel huur hebben betaald, geld terug te eisen. Het gaat bij benadering om 300 miljoen euro. De huurdersvereniging laat weten nog steeds open te staan voor een schikking, om juridisch getouwtrek te voorkomen.

“Daarnaast kunnen verhuurders en de Belastingdienst ook individuele claims verwachten wanneer ze niet bereid zijn een collectieve regeling te treffen”, stelt de Woonbond. “Het gaat om honderdduizenden hurende huishoudens. Huishoudens met een bruto inkomen boven de 34.000 euro konden de afgelopen drie jaar al een extra hoge huurverhoging krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om het terugvorderen van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs. Het huidige huurniveau is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.”

Huurders hoeven zich niet aan te melden om mee te doen aan de collectieve zaak. Bij een eventuele schikking, of uitspraak, kunnen alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, een beroep doen op de uitspraak of de in schikking getroffen regeling.

Een greep uit ons leveranciersregister

Valprevent BV
Valprevent adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt valbeveiliging voor de meest uiteenlopende toepassingen ...
Duco Ventilation & Sun Control
Duco, een toonaangevend producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!