De Woonbond en corporatiekoepel Aedes sloten deze zomer een Sociaal Huurakkoord om een eind te maken aan de enorme huurstijgingen. Dat Huurakkoord werd door minister Blok in ontvangst genomen, maar daarna bleef het stil rondom het huurbeleid. De Woonbond heeft de Tweede Kamer en het kabinet opgeroepen om het Sociaal Huurakoord snel in te voeren zodat het bij de huurverhogingsronde van 2016 van kracht is.
De vijf Woonakkoordpartijen in de Tweede Kamer besloten in 2013 al dat de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2015 zou verdwijnen. Omdat de partijen hier vervolgens niet uitkwamen, kregen huurders ook in 2015 een forse huurverhoging. Nu dreigt dit voor het vierde opeenvolgende jaar te gebeuren. Woonbonddirecteur
Een recent onderzoek van ABF in opdracht van Woonbond en Aedes laat zien dat de inkomensafhankelijke systematiek grote problemen met zich meebrengt. Huurders met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro en een sociale huurwoning zijn volgens het huidige beleid scheefwoner, maar blijken een gemiddelde huurquote van 21% te hebben. De Woonbond wijst er op dat bij toepassing van de NIBUD-normen blijkt dat veel mensen met een modaal inkomen, die volgens de definitie van minister Blok scheefwoner zijn, niet rond kunnen komen met hun huidige hoge huur.
Daarnaast is er het groeiende probleem van de 'dure scheefwoner'. 332.000 huishoudens zitten in een huis waarvan de huur te hoog is voor het inkomen. Volgens de Woonbond gaat het bij scheefwonen om een ingewikkelde problematiek met vele kanten, waar volgend jaar met de recente cijfers uit het periodieke woononderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gekeken moet worden naar verantwoorde maatregelen. Voor 2016 moet wél het huurakkoord ingaan, waarmee er gekozen wordt voor een gemiddelde huurstijging van maximaal 1 %.
Woonbond waarschuwt voor nieuwe huurverhoging
Gepubliceerd op:
30 November 2015
De Woonbond heeft in een brief aan de Tweede Kamer gewaarschuwd voor het vierde jaar op rij aan enorme huurverhogingen, wanneer het kabinet niet snel het Sociaal Huurakkoord invoert. Als er niet wordt ingegrepen kunnen de huren opnieuw vér boven inflatie stijgen. De afgelopen drie jaar heeft dit geleid tot forse huurverhogingen, aldus de Woonbond.
Meer nieuws
Het laatste nieuws op gebied van woningcorporaties: