Woonbond: Wijzigingen warmtewet onvoldoende

Woonbond: Wijzigingen warmtewet onvoldoende

Gepubliceerd op:

Minister Kamp heeft duidelijk gemaakt op welke punten de Warmtewet moet worden aangepast. Enkele grote problemen worden echter niet aangepakt, zo vindt de Woonbond. “Er verandert niets aan de prijs die bij blokverwarming veel te hoog is, en is niet altijd duidelijk geregeld waar huurders heen kunnen als ze een geschil hebben met hun warmteleverancier.”

Het is leveranciers niet toegestaan om een correctie toe te passen voor verliezen bij collectieve ketelinstallaties. Op deze manier kunnen kosten voor energieverlies bij de ketel niet doorberekend worden aan huurders. Het blijft wel toegestaan om correctie toe te passen op ligging. Een appartement dat grenst aan buitenmuren gebruikt immers meer warmte dan een appartement dat middenin het gebouw ligt. Ook mag er gecorrigeerd worden op warmteverlies in de transportpijpen van de ketel naar de individuele woningen, want deze pijpen geven ook warmte af aan de woningen.

Wanneer het niet mogelijk is om individuele meters te plaatsen, wordt het bij een collectieve ketelinstallatie verplicht om een gigajoulemeter na de ketel te plaatsen. Zo wordt warmteverlies van de ketel niet meegerekend in het verbruik. De kosten voor radiatormeters mogen als onderdeel van de warmtekosten doorberekend worden aan de huurder. Daarnaast wordt aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om duidelijk te maken wanneer er sprake is van een `ernstige storing' waarbij huurders moeten worden gecompenseerd.

Het is nog onduidelijk wat er gaat veranderen voor huurders in een gemengd complex waar zowel huurders als huiseigenaren wonen. De minister wil VvE's namelijk uitzonderen van de verplichtingen van de Warmtewet maar corporaties niet. Eigenaar-bewoners in een VvE zouden anders namelijk zowel leverancier als afnemer zijn en daarvoor een hele boekhouding moeten opzetten. Een verhuurder die in een VvE zit en warmte levert aan huurders zal waarschijnlijk nog wel onder de wet vallen. De minister weet nog niet hoe hij wil omgaan met gemengde complexen maar geeft aan de situatie te willen bespreken met de Woonbond en Aedes. Na de zomer komt er waarschijnlijk nog een overleg in de Tweede Kamer over de Warmtewet.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
Lammertink Isolatie
Lammertink Isolatie, dé specialist in projectmatig verduurzamen ...
SmartDocuments
SmartDocuments is van de grond af aan gebouwd om de documentcreatie te automatiseren ...