Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

Gepubliceerd op:

Lucht/water warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie en zullen steeds meer worden toegepast. Door het geluid dat deze warmtepompen maken, worden er per 1 april 2022 extra eisen gesteld aan de kwaliteit en plaatsing.

Lucht/water warmtepompen worden vaak toegepast als (tussen)oplossing in de energietransitie. Daarmee ontstaat ook een discussie over het geluid dat een warmtepomp maakt en waar deze te plaatsen. Aan de hand van een aantal aandachtspunten wordt duidelijk waar je aan moet denken bij het plaatsen van een buitenunit.

De algemene regel is dat de buitenunits moeten voldoen aan de geluidseis van maximaal 40 dB(A) op de perceelgrens. Alleen wanneer de unit over een Silence Mode beschikt is overdag 45 dB(A) toegestaan.

Warmtepompen kunnen een zogeheten ‘tonaal’ geluid maken, dat klinkt als fluiten en brommen.

De intensiteit van het geluid van een lucht/water warmtepomp wordt veroorzaakt door  tonaal geluid en is verder afhankelijk van de  buitenluchttemperatuur in combinatie met de benodigde CV-water aanvoertemperatuur bij het gevraagde thermische vermogen.

HET GELUID VAN DE ATAG ENERGION M IN DIVERSE WOONTYPEN
Bij de ontwikkeling van de ATAG Energion M warmtepomp is veel aandacht besteed aan het zoveel mogelijk wegnemen van geluid.

De Energion buitenunits hebben een speciaal gevormd en geluidsreducerend ventilatorblad. Ook de toegepaste compressor vermindert belangrijke trillingen door in een tegenfase te draaien. Hierdoor worden geluidspieken en -trillingen afgevlakt. Dankzij de Silence Mode (nachtmodus) wordt het geluid ook gereduceerd.

Appartementen met een plat dak
De ATAG Energion 40/50/ en 80T buitenunits zijn goed te plaatsen op 2 meter van de dakrand. Daarmee wordt voldaan aan de gestelde geluidseisen.

Vrijstaande woning
Voor vrijstaande woningen op grotere kavels, geldt dat het altijd mogelijk is een ATAG Energion M buitenunit te installeren. Bij plaatsing op een bijgebouw kan de buitenunit  op 2 meter van de dakrand worden toegepast. Ook is een ATAG prefab schoorsteen/dakkap een optie.

Twee-onder-een-kap
Houd bij twee-onder-een-kapwoningen rekening met de aangrenzende woningen. Op de begane grond voldoe je aan de geluidseis met een afscherming in bijv. een U-vorm, waarbij de buitenunit aan drie kanten afgeschermd wordt. Ook kan je kiezen voor de ATAG prefab schoorsteen/dakkap.

Tussenwoning
Bij tussenwoningen kan altijd worden gekozen voor de prefab schoorsteen/dakkap. Plaats bij een buitenunit op de begane grond een geluidsscherm in een U-vorm  Bij bijgebouwen moet je de afstand van 2 meter vanaf de dakrand aanhouden.

Meer weten?
Er is een speciaal whitepaper over geluid van warmtepompen beschikbaar. Gratis te downloaden en aan te vragen via socialmedia@atagverwarming.com.

Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen? Neem contact op met ATAG Verwarming via info@atagverwarming.nl of vul dit formulier in. Binnen 2 werkdagen gegarandeerd een reactie!

Een greep uit ons leveranciersregister

ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...