3 redenen om het licht wat vaker uit te laten

3 redenen om het licht wat vaker uit te laten

Gepubliceerd op:

Naar een afspraak vertrekken en het licht in huis aan laten doet bijna niemand, tenzij je het vergeet. Zonde van de energie, slecht voor het milieu. Waarom gebeurt het dan in zoveel gebouwen toch? Woningcorporaties hebben goede redenen om het licht wat vaker uit te doen.

Reden 1: Er komen weinig mensen in de algemene ruimtes
Hoe vaak haalt iemand iets uit de berging? En hoeveel bezoekers en bewoners lopen per dag door de parkeergarage? Het zijn er minder dan je misschien denkt. Het licht moet zeker branden als iemand in de algemene ruimte loopt. Maar in 90% van het gebouw kan de LED-verlichting het grootste deel van de dag uit.

Reden 2: Het is veiliger  
Veiliger met het licht uit, dat klinkt in eerste instantie vreemd. Steeds meer woningcorporaties zien de voordelen van bewegingssensoren. Daarmee ‘volgt’ het licht bezoekers van de algemene ruimte. Voor mensen die gewoon naar hun auto lopen is dit perfect. Voor mensen met kwaad in de zin niet, en dat is precies de bedoeling. Het werkt ontmoedigend en voorkomt vandalisme en diefstal. 

Reden 3: Het verlaagt de energiekosten tot 80%
Slim met licht omgaan levert een fikse besparing op tot wel 80%. Bewegingssensoren of de dimstand van armaturen zijn beide goede opties. Afhankelijk van de situatie en hoeveelheid bezoekers kies je wat bij de ruimte past. Je bespaart zelfs als de verlichting in bepaalde ruimtes continu in dimstand brandt.

In welke ruimtes kun jij het licht vaker uit laten? 
Wil je advies of twijfel je wat de slimste keuze is: bewegingssensoren of dimmen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend lichtadvies.

Werkt jullie verlichting nog op het Toonfrequent Signaal? Let dan op!

Per 1 Juli 2021 zetten netbeheerders in heel Nederland het Toonfrequent (TF) signaal uit. Werkt jouw corporatie hier nog mee in panden, dan is het zaak wat maatregelen te nemen.

Wat verandert?
Met het TF-signaal schakelden oude kilowattuurmeters tussen dag- en nachtstand. Soms werken boilers en buitenverlichting ook nog op dit signaal. Vanaf 1 juli kan dit niet meer, dus neem maatregelen om te voorkomen dat apparaten niet meer werken. Slimme LED-verichting is in te stellen op het gewenste niveau en gaat pas branden als het nodig is. We vertellen je er graag meer over.

Waarom verandert het? 
Het TF-signaal is duur, verouderd en grotendeels overbodig geworden sinds de slimme meter. Op de websites van jullie energieleveranciers vind je meer informatie over de wijziging.

Gratis bespaarscan
Wil je weten of er bespaarkansen liggen in jullie panden? Maak dan een afspraak voor de bespaarscan:
  • Samen verlichting in het pand nalopen
  • Volledig Corona-proof uitgevoerd
  • Inclusief advies
  • Gratis en vrijblijvend

Een greep uit ons leveranciersregister

Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...
Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...